úterý 24. května 2016

Soutěž Tea Masters Cup 2016 proběhla i u nás doma, v České republice, v Brně, v Hotelu Voroněž a to v neděli 22. 5. 2016.

Setkali jsme se s mnoha čajovými mistry ze všech koutů našeho státu. Pořadatelé, Česká Barmanská Asociace, zakomponovala soutěž do svého programu pod sekcí TeaTenders. Mohli jsme vidět barmanská vystoupení, baristy při své práci, čajové mistry a fléristy pod jednou střechou.

Zároveň se vyhodnocovali i Juniorské soutěže pořádané během celého školního roku. A to jak barmanské, baristické, tak i v sekci TeaTenders.

Čajová soutěž proběhla ve dvou disciplínách. Jedna se zaměřila na přípravu čaje skrze kombinaci moderních způsobů a tradičních čajových obřadů. Druhá měla za úkol prověřit chuťové pohárky a schopnost rozeznat vzorky čaje s velmi podobnými podmínkami růstu, sklízení i zpracování.

V připravování a servírování čaje zvítězil Jaromír Čajomír Horák, a v degustační fázi Karel Veverka. To vše do české republiky donesl Jirka Boháč, zakladatel a první člen sekce TeaTenders.



Asi takto by vypadal stručný a strohý popis události. Bez emocí s použitím čistých informací. Popis takovou metodou má ale pár nevýhod. Nedokáže zobrazit emoce v soutěži, přínos pro českou čajovou komunitu a práci, která všechny (porotce, soutěžící, organizátory, a mnohé další...) určitě velmi vyčerpala.

Nedokáže popsat činnosti, které nás ještě očekávají. Zážitky, jež se musí stát. Osudy, co se musí propojit.




Z pohledu účastníka hodnotím celou akci velmi dobře, povedla se základní kostra. Nepřišlo mi, že by někdo byl (krom malých technických drobností) znevýhodněn. Dokonce jsem místy našel i pokoru v procesu.



Snažím se tím říci, že spoustu lidí, kteří by měli k sobě chovat zášť, měli najednou pro sebe pochopení a dávali druhým lidem prostor. Základní schopnost, kterou má čaj není chuť, plné tělo, barva, nebo vůně. Je to dar spojovat neslučitelné a hledat mezery v prostorech, kde si je lidská mysl nedokáže představit.



To je Duch čaje...

To je myšlenka, kterou chci následovat....

To je moje Cesta Čaje....



















Žádné komentáře:

Okomentovat